BMI berekenen, goed voor een eerste indruk maar meer niet
BMI staat voor Body Mass Index. Je kunt meten of je lichaamsgewicht gezond is, gezien je lengte. De BMI geeft daarvan dan een inschatting. De BMI werkt met cijfers. Je kunt aan de hand van die cijfers bepalen of je te dik bent, een gezond gewicht hebt of te licht bent. BMI berekenen kun je gebruiken voor mannen, vrouwen en kinderen vanaf twee jaar. Let op, het blijft een inschatting. Want de BMI is niet heel geschikt bij zwangere vrouwen, gespierde mensen of personen met een erg grote middelomtrek. Je berekent je BMI heel eenvoudig. Je meet je lengte en weegt je gewicht. Dan pas je de volgende formule toe: gewicht gedeeld door lengte keer lengte. Dus: 80 kilo / (1,75 m x 1,75 m) = 26,1. Je vindt overal op het internet handige tools die het rekenen voor je doen. Je hoeft dan alleen maar een paar gegevens in te vullen.
Score
In bovenstaand voorbeeld werd 26,1 berekend. Een gezond BMI zit ergens tussen de 18,5 en de 25. De persoon met 26,1 heeft dus licht overgewicht. Dat kun je aflezen uit het volgende staatje dat geldt voor volwassenen tussen de 19 en 69 jaar:
- 18,5 of lager = ondergewicht;
- 18,5 tot 25 = gezond gewicht;
- 25 tot 30 = overgewicht;
- 30 of hoger = ernstig overgewicht (obesitas).
Er is ook een staatje voor ouderen vanaf 70 jaar. De BMI-waarden liggen hier wat hoger want ontdekt is dat ouderen pas een hoger risico op ziekten hebben bij een BMI-score van 28 of hoger. Voor ouderen geldt:
- 22 of lager = ondergewicht;
- 22 tot 28 = gezond gewicht;
- 28 tot 30 = overgewicht;
- 30 of hoger = ernstig overgewicht (obesitas).
BMI berekenen, score gekregen en dan?
Ben je op ‘gezond gewicht’ uitgekomen? Dan is er niets aan de hand, lekker zo doorgaan met leven en eten als je nu doet. Heb je ‘overgewicht’? Dan is het raadzaam te gaan kijken waar die extra pondjes vandaan komen. Probeer qua gewicht wat lichter te worden. Heb je ‘ernstig overgewicht’, dan is het zaak om hier echt wat aan te gaan doen. Want je kunt dan gezondheidsproblemen krijgen. Ga op een dieet of vraag bij je arts wat je kunt doen. Laat de score ‘ondergewicht’ zien, dan zou je iets mogen aankomen.
Gezondheid en score
Artsen koppelen de score niet meteen aan gezondheid. Wel kunnen ze door BMI berekenen even snel zien of iemand obesitas heeft. Zwaarlijvige mensen hebben meer gezondheidsklachten dan mensen die goed op gewicht zitten of een licht overgewicht hebben. Obesitas bestaat uit verschillende categorieën die ook in een BMI-score zijn uit te drukken:
- 30 tot 35 = obesitas (hoog gezondheidsrisico);
- 35 tot 40 = ernstige obesitas (zeer hoog gezondheidsrisico);
- 40 tot 50 = morbide obesitas (extreem hoog risico);
- 50 of hoger = super obesitas (zeer extreem hoog risico).
BMI berekenen is niet alleszeggend
Je BMI-score komt van een index die gewicht in verhouding zet tot lichaamslengte. Maar bijvoorbeeld spiermassa en het volume aan lichaamsvet worden buiten beschouwing gelaten. Een slanke volwassene met een goede BMI-score kan te veel vet hebben (dat deels weer wel te meten is via de buikomvang) en dus kans lopen op gezondheidsproblemen. Zie BMI berekenen dan ook als een leidraad en niet als een medische diagnose!
Bezoek onze website voor meer informatie.